20 Mart 2014 Perşembe

rota virüsü

1 haftadır oğlum çok hasta. sürekli ishal kusması var. ilk 2 gün çok üstüne düşmedim dişi çıkıyor ondan diye düşündüm ama sonra farkettim ki diş çıkarırken bu şekilde ishali ve kusması olmuyordu. hafta sonu ise rutin bir muayene olmuştu buna rağmen farketmedik. daha sonra doktoru ile görüştüm ve hemen tahlil yapalım dedi. tabi ben bu fasılda sürekli internetten araştırıyorum nedenini. daha öncede bu hastalığın adını duymuştum. belirtileri emirinkiyle aynı ama yinede konduramadım ne yalan söyleyeyim.
neyse gece eşim hastaneye gitti tahlil yaptırdı ki malesef rota virüsü. öncelikle kusmasını durdurmaya çalıştık eczaneden damla aldık.
daha sonra ishali için doktorumuz şurup yazdı ve diyet verdi.
 ishali durana kadar haşlanmış patates, pirinç lapası, muz, yoğurt bol miktarda su. neyse diyetimizide uyguladık ama kusması durdu ishali devam ediyor. günde 5-6 bazen 7..
bu durum beni iyice korkuttu bu sabah tekrar götürdüm ishali için tekrar bir ilaç daha yazdı ve bu hastalığın çözümü yok hastaneye yatırsak bile aynı ilaçları vereceğim ki hastaneye yatması için 7 den fazla kaka yapması normal kilosunun %10 altına düşmesi durumunda bir de kusması  devam ederse ancak bu şartlarda hastane yatırabiliriz dedi.
bir kaç gün eni ilacı deneyip durumuna göre tekrar dr götüreceğiz. umarım en ksıa zamanda iyileşir ve tekrar gitmek zorunda kalmayız.
çocukların hasta olmasına dayanamıyorum yazık bebişler derdinide anlatamıyor:( hastalık hakkında biraz internetten araştırdığım bilgileri sizinle paylaşayım. ishal ve kusma tehlikeli dikkat etmek lazım.

ROTA VİRÜSÜ NEDİR?Rota virüsü; küçük çocuklarda aşırı su kaybı ve buna bağlı olarak hastaneye yatırılmalara yol açan şiddetli ishalin en yaygın sebebidir.
Rota Virüs’ün, bir sene içinde dünya çapında evde tedavi edilebilen 11 milyon enfeksiyona, 25 milyon poliklinik ziyaretine, iki milyon hastane yatışına ve 500 bin ölüme neden olduğu biliniyor.
Dünyanın pek çok ülkesinde, hemen hemen bütün çocuklar ırk ve sosyo-ekonomik durum farkı olmaksızın hayatlarının ilk 5 yılında en az bir kez rota vakası yaşayabiliyorlar. Ciddi ishal ve su kaybı ile görülen bu hastalık, çocuklarda genellikle 3 ila 36. aylar arasında görülüyor.
Gelişmiş ülkelerde bu hastalığa bağlı ölüm ihtimali düşük oranlarda, fakat üçüncü dünya ülkelerinde ve gelişen ülkelerde Rota Virüs’ü nedeniyle çok daha fazla sayıda ölüme rastlanıyor.

ARTIK AŞISI VAR!Rota virüsü aşısının temeli geçmişte gerçekleştirilmiş birçok çalışmaya dayanıyor. Rota virüsü ile doğal olarak enfekte olmanın, tekrar enfekte olunduğunda hastalığın daha hafif geçirilmesine ve ishal vakalarının sıklığının azalmasına yardımcı olduğu biliniyor. İki kez enfeksiyon geçiren çocukların hastalığa karşı bağışıklık geliştirdiği, üstelik çoğunun rota virüsü ile bağlantılı herhangi bir hastalığa karşı da korunduğu da belirlenmiş durumda. Aşı, ağızdan iki doz şeklinde uygulanıyor.

ANNE SÜTÜ KORUYOR!Rota virüsü ince bağırsağa yerleşir ve orada çoğalarak rahatsızlıklara neden olur. Mutlaka şiddetli ishal ve kusma görülür. Her yaşta insan rota virüsü enfeksiyonuna duyarlıdır, ancak bebek ve çocuklarda çok daha sık rastlanır. Bu durumda bebeğin yemek yemesi güçleşeceği gibi, yediğini de çıkarabilir. Yeni doğanlar ise, annelerinin sütünden geçen antikorlar sayesinde daha şanslı. Bu yüzden Rota Virüsü yeni doğanlarda nadiren görülür.

DAHA ÇOK KIŞIN GÖRÜLÜYORHastalığın görüldüğü mevsimler ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. Türkiye gibi ılıman iklimli gelişmiş ülkelerde daha çok kış mevsiminde ortaya çıkıyor ve Rota Virüsü vakaları genellikle Kasım-Nisan ayları arasında sıklaşıyor.

BULAŞICI BİR HASTALIKRota virüsü son derece bulaşıcı bir hastalık. Birçok kişi ishal olmadan da bu virüsü bulaştırabilir. Ellerde saatlerce, katı yüzeylerde günlerce canlı kalabilir. Rota virüsü insandan insana, hastalık bulaşmış su ve yiyeceklerin tüketilmesiyle ya da hastalık bulaşmış yüzeylere temas yoluyla bulaşıyor. Özellikle hastanelerdeki pediatri koğuşu, yuva, kreş ve ev gibi kapalı ortamlarda bulaşma ihtimali çok daha yüksek.

KUSMA VE İSHALLE BAŞLIYORRota virüsünde en önemli belirtiler kusma ve sulu ishal. Bazı durumlarda ateş ve karın ağrısı da görülebiliyor. İshal öyle yoğun olabilir ki, çok kısa bir sürede vücutta aşırı su kaybına neden olabilir. Aşırı su kaybının belirtileri arasında susama, sinirlilik hali, huzursuzluk, uyuşukluk, çökmüş gözler, kuru ağız ve idrara çıkmada azalma dikkat çeker. Bağışıklık sistemi güçlü, yeterli ve dengeli beslenen çocuklarda ateş ve kusma iki-üç gün içinde geçer, fakat ishal dokuz güne kadar devam edebilir. Rota virüsü ile ilk tanışma, genellikle en şiddetli geçirilenidir. Daha sonra tekrarlayan enfeksiyonlar daha hafif atlatılır.

AĞIR VAKALARDA HASTANE ŞART! Tedavi, kaybedilen sıvının yerine konulması için bol sıvı almakla başlamalıdır. Evde yapılan tedavinin sonucunda hızla iyileşme görülebilir. Bebeklerde ya da küçük yaşta çocuklarda orta derecede ya da yüksek derecede sıvı kaybı olursa, vücuttaki elektrolit dengesinin normal seviyeye getirilmesi için hastanede rehidrasyon tedavisi görmek uygun olur. Rota virüsü enfeksiyonlarında antibiyotikler işe yaramaz. Önemli olan yeterli sıvı almaktır.
Bebeğiniz anne sütü ile besleniyorsa aynı şekilde beslemeye devam etmelisiniz. İshalin şiddetine göre doktor tavsiyesi ile şeker-tuz solüsyonları verebilirsiniz. Normal beslenen çocuklarda az yağlı ishal diyeti uygulanabilir. Çocuğun yaşı uygun ise yoğurt, patates, muz ve pirinç lapası yiyebilirler. Azar azar ve sık beslenme, gıdaların bağırsaktaki emilimini arttırır.

NASIL KORUNACAĞIZ?En önemli korunma yöntemleri; ellerin sık sık yıkanması, özellikle yuvalarda genel temizliğe dikkat edilmesi ve hasta çocukların diğer çocuklar ile temas etmelerini engellemektir.

11 yorum:

  1. Canim cok gecmis olsun Rabbim acil sifalar versin benim kizim alti aylik dr umuz iki ve dort aylik asilarinda rota asini tavsiye etmisti yapmis agizdan damla ile oluyor zaten bebekler hic hastalanmasin insallah yazinizi bende yayinlamak isterim

    YanıtlaSil
  2. çok teşekkür ederim canım çok sağol, ben bu hastalığı duymuştum ama dr bize aşısından bahsetmediği için biz yaptıramadık. umarım geçer ve tekrarlamaz. tabi yazımı yayınlayabilirsiniz bu konuda arkadaşlarımızı bilgilendirmek lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba uzun yıllar olmuş ama umarım yazımı görürsünüz atlattiniz mi hastaligo bebeğimin de başına geldi bu durum napcam bilmiorum

      Sil
  3. Çok geçmiş olsun hayatım. Bir an evvel sağlığına kavuşsun minik Emir...
    Güzel haberlerini bekliyoruz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim tatlım, ayy güzel haberi yazmayı dört gözle bekliyorum..

      Sil
  4. Canım benim çok çok geçmiş olsun
    bunun aşısı var evet ama ay aralığını geçirmemek gerekiyor
    benim oğlum 5 yaşında Ege 4-5 aylıkken 120 lira gibi bişeydi aşı,
    ama şimdi sağlık ocaklarında devlet karşılıyor diye biliyorum
    2 aşamalı, 2.ye yetişemez mi acaba

    çok çok geçmiş olsun

    darkolivee

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim canım ilgine çok sağol. aşıyı devlet karşılamıyor parası birşey değil ama bize bu konuda bilgi veren olmadı bende hastalığın adını duydum ama aşısı olduğunu bilemedim. malesef 3-5 aylarda yapılıyormuş ve malesef ki kaçırdık Emir şuan 10 aylık. hemşire arkadaşım bir defa rota olunca tekrarlamaz dedi. umarım tekrarlamaz.

      Sil
  5. Bilgi veriri misiniz gectii mi

    YanıtlaSil